Bir web sitesinin sıralamada iyi bir konuma erişebilmesi için aklınıza gelen ilk şey nedir?

İçerik? Backlink?

Bizce, her ikisi de bir web sitesinin arama sonuçlarında konumlandırılması için çok önemli faktörlerdir. Ama bunlar başarı için yeterli kriterler değil.

Aslında SEO’da önemli bir role sahip iki faktör var, taranabilirlik (SiteCrawlability) – indexlenmesi (indexability). Fakat çoğu web sitesi sahibi bunları duymamış yada daha yeni tanışmış durumda.

Öyle ki, indexleme ve taranabilirlik ile ilgili oluşabilecek küçük sorunlar bile sitenizin sıralamasını kaybetmesine neden olabilir. İşte o zaman harika bir içeriğe sahip olmanız ya da birçok referans bağlantı yönlendirmenizin olması bile önemsiz kalabilir.

Taranabilirlik ve indexleme nedir?

Bir web sitesinin taranması ve indexlenmesi nedir?

Bu kriterleri anlamak için, arama motorlarının sayfaları nasıl keşfettiğine ve dizine eklediğine göz atalım. Yeni (veya güncellenmiş) sayfa hakkında bilgi edinmek için, arama motorları web’deki bağlantıları tek bir amaç ile takip etmeyi amaçlayan botları kullanırlar:

Yeni web içeriğini bulmak ve dizine eklemek.

Google’ın açıkladığı gibi;

“Siz arama yapmadan önce, web tarayıcıları yüz milyarlarca web sayfasından bilgileri toplar ve onları Arama dizininde düzenler. Tarama işlemi geçmiş taramalara ait web adreslerinin ve web sitesi sahiplerinin sağladığı site haritalarının listesiyle başlar. Tarayıcılarımız bu web sitelerini ziyaret ederken, o sitelerdeki bağlantıları kullanarak diğer sayfaları da keşfederler. ”

Bahsettiğimiz terimlerin ikisi de bir arama motorunun web sitesindeki sayfaları dizinlere eklemek için erişme ve bunları dizine ekleme yeteneği ile ilgilidir.

Taranabilirlik (Crawlability) – arama motorunun bir sayfadaki içeriğe erişme ve içeriği tarama yeteneğini açıklar.

Bir sitenin taranabilirlik sorunu yoksa, web tarayıcıları sayfalar arasındaki bağlantıları izlenerek tüm içeriğine kolayca erişebilir. Ancak,kırık bağlantılar veya kaldırılan sayfalar nedeni ile tarama sorunları oluşabilir.

İndeksleme (Indexability)–arama motorunun dizinine bir sayfa analiz etme ve sayfa ekleme yeteneğini ifade eder.

Google bir siteyi tarayabilse bile, indexleme sorunları nedeni ile tüm sayfalarını dizine ekleyemeyebilir.

Taramayı ve indexlemeyi ne etkiler?

Taramaya etki eden faktörler

Site yapısı

Web sitesinin bilgi yapısı, taranabilirliğinde önemli bir rol oynar.

Siteniz başka bir yerden bağlantılı olmayan sayfalara sahipse web tarayıcıları bunlara erişmede zorluk yaşayabilir.

Bu sayfaları dış bağlantılar aracılığı ile bulunabilir. Bir site içeriğinde ilgili sayfanıza referans vermesini sağlayabilirsiniz. Ama genel olarak, zayıf bir taranabilirlik sorunlarına neden olabilir.

Site içi bağlantı yapısı

Bir arama motoru robotu, web sitelerinde olduğu gibi bağlantıları izleyerek web’de dolaşır. Bu nedenle, yalnızca içeriklerde bağlantı kurduğunuz sayfaları bulabilir.

İyi bir site içi bağlantı yapısı, sitenizin derinliklerinde bile bu sayfalara hızlı bir şekilde ulaşmaya olanak tanıyacaktır. Ayrıca zayıf bir yapı kurgusu sonuçları çıkmaz bir noktaya gönderebilir ve bu da içeriğin eksik olduğu bir web sitesine sahip olduğunuzu gösterir.

Döngülenmiş yönlendirmeler (Looped Redirects)

Bozuk sayfa yönlendirmeleri, bir web tarayıcısının parçalarını durdurur ve bu da tarama sorunlarıyla sonuçlanır.

Sunucu hataları

Aynı şekilde, bozuk sunucu yönlendirmeleri ve sunucu ile ilgili diğer birçok sorun, tarama robotlarının tüm içeriğinize erişmesini engelleyebilir.

Desteklenmeyen Komut Dosyaları ve Diğer Teknoloji Faktörleri

Tarama sorunları, sitede kullandığınız teknolojinin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir.

Mesela, Tarayıcıların formları takip edemediğinden, bir formun arkasındaki boşluklara geçilmesi, tarama sorunlarıyla sonuçlanır.

Javascript veya Ajax gibi çeşitli komut dosyaları, web tarayıcılarından gelen içeriği de engelleyebilir.

Web Tarayıcı Erişimini Engelleme

Son olarak, web tarayıcılarının sitenizdeki sayfaları dizine eklemesini kasıtlı olarak engelleyebilirsiniz.

Bazı durumlarda bunu kullanmak fayda sağlayacaktır.

Örneğin, genel erişimi kısıtlamak istediğiniz bir sayfa oluşturmuş olabilirsiniz. Ve bu erişimi engellemenin bir parçası olarak,onu arama motorlarından da engellemelisiniz.

Ancak, diğer sayfaları da yanlışlıkla engellemek kolaydır. Koddaki basit bir hata, örneğin, sitenin tüm bölümünü engelleyebilir.

Bir web sitesi nasıl taranıp dizine eklenir?

Web sitenizde tarama ve indexleme sorunları oluşturabilecek bazı faktörlerden bahsettik. Böylece ilk adım olarak bu kontrolleri sağlayabilirsiniz.

Ancak, arama motoru robotlarının sayfalarınıza kolayca erişip indexlemesine emin olabileceğiniz başka faktörlerde var.

Site haritası

Sitemap, alan adınızın kök dizininde bulunan,sitenizdeki her sayfaya doğrudan bağlantılar içeren ve bunları Google Search Console’u kullanarak arama motoruna gönderen küçük bir dosyadır. Bu dosya ile Google’a içeriğinizi bildirebilir ve yaptığınız güncellemelerden haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

İç bağlantıları güçlendir

Bunu taranabilirlik için ne derece etki gösterdiğini açıklamıştık. Google’ın robotlarının sitenizdeki tüm içeriği bulma şansını arttırmak için, tüm içeriğin birbirine bağlı olduğundan emin olmak adına sayfalar arasındaki bağlantıları iyileştirin.

Yeni ve Güncel içeriklerden vazgeçmeyin

İçerik, sitenin en temel ve önemli parçasıdır.Ziyaretçileri çekmenize, işinizi onlara tanıtmanıza ve müşterilere dönüştürmenize yardımcı olur.

Aynı zamanda içerikler, robot ziyaret taramalarını da geliştirmenize katkı sağlar. Tarama robotları, içeriklerini sürekli olarak güncelleyen siteleri ziyaret eder. Ve bu durum ne kadar gelişirse sayfaların taranma ve index alma olasılığını güçlendirecektir.

Kopya kullanımdan kaçının!

Yinelenen içeriklere sahipseniz, aynı veya çok benzer içeriğe sahip sayfalar sıralamanın gerilemesine neden olabilir. Ayrıca yinelenen içerik, robotların sitenizi ziyaret ettiği sıklığı azaltmasına neden olabilir.

Sitenizin yinelenen içerikleri var mı, yok mu diye inceleme yapın ve düzeltin.

Sayfa yüklenme süresini yükseltin

Robotların genellikle, sitenizi taramaya ve dizine eklemeye harcadıkları sınırlı bir süre vardır. Bu, tarama bütçesi olarak bilinir. Ve temelde bu süre dolduğunda sitenizi izlemeyi bırakacaklar.

Dolayısıyla sayfalarınız ne kadar hızlı yüklenirse, tarama süresi tükenmeden önce ziyaret edebilecektir.

Sonuç

Çoğu web site yöneticisi, sitesini iyi bir sıralama durumunda görmek için domain otoriterliğine etki sağlayacak, güçlü ve alakalı içeriğe ve referans bağlantılara (backlink) ihtiyaç duyduğunu bilir.

Atladıkları şey, arama motoru robotlarının sitelerini tarayamadığı ve dizine ekleyememesi durumunda çabaların boşa gitmesidir.

Bu nedenle, alakalı anahtar kelimeler için sayfa eklemenin ve optimize etmenin yanı sıra bağlantı oluşturmaya odaklanmanın,tarama robotlarının sitenize erişip erişmeyeceğini ve arama motoruna ne bulduklarını bildirip izleme durumlarını sürekli olarak takip etmeniz gerekir.

Gökhan AKSOY
SEO Uzmanı