Hızla gelişen dijital teknoloji ve buna bağlı olarak sürekli yenilenen pazarlama araçlarında öne çıkmak, marka bilinirliğini artırmak isteyenler için 2018 pazarlama trendleri neler olacak?

Mobil kullanımlarının hızla artması, yaklaşık 2.5 milyar insanın aktif olarak kullandığı sosyal medya ağlarının gün geçtikçe çoğalması ve yapay zeka teknolojilerinin yükselişi, 2018 yılında da dijital pazarlama uygulamalarının önemini artırıyor.

İlk çeyreği içerisinde olduğumuz 2018 yılına damgasını vurması ön görülen dijital trendler ise şu şekilde:

Yapay Zeka

Bir bilim kurgu fantezisi olmaktan uzun zaman önce çıkan yapay zeka, artık birçok alanda hizmet vermeye başladı. Aynı doğrultuda tüm sektörde ve tüketici alışkanlıklarında da değişiklikler görülmeye başladı. Öğrenen makineler (Facebook gibi), hangi profile girdiğimizi, ne kadar vakit harcadığımızı ya da hangi yorumu yaptığımızı sürekli kontrol ederek öğrenme sürecini geliştiriyor. Bu durum özellikle dijital pazarlama sektörünü yakından etkileyerek, markaların hedef kitleye daha da yaklaşmasına, analiz edip kitleye ulaşmasına olanak sağlıyor.

Fijital Pazarlama

Geçmişi yakın zamana dayanan fijital pazarlama, gün geçtikçe tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yaygınlaşıyor. Temelde fiziksel ve dijital kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bu pazarlama tekniği, dijital pazarlama kampanyalarının geleneksel medya kampanyalarıyla birleşmesi anlamına geliyor.  Fijital pazarlama ile markalar, ürünleri ve tüketiciler arasındaki analog deneyimi ile dijital dünya arasındaki köprüyü kurmayı planlıyor.

Mesajlaşma Aplikasyonları

Özellikle Whatsapp uygulaması ile birlikte neredeyse telefonu olan herkesin kullandığı mesajlaşma aplikasyonları artık sadece arkadaşlar arası iletişimi sağlamakla kalmayarak, markaların reklamını yapabildiği, müşterileriyle direkt temasa geçebildiği bir alan haline de gelecek.

AR (Artırılmış Gerçeklik) ve Sanal Gerçeklik (VR)

Son dönemlerde gittikçe yaygınlaşan, pazarlama ve reklam sektörüne yeni bir heyecan getiren AR ve VR pazarlama yeni yılda da popülerliğini koruyacak.  360 derecelik videolar sayesinde markalar müşterileri ile empati yaparak onları daha iyi tanırken, tüketiciler ise sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileriyle maksimum deneyim şansı yakalayacak.

Kısa Süreli İçerik

Kitlelerin hızlı tüketim alışkanlığına hitap eden kısa süreli içerikler, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da revaçta olacak. Snapchat, Scorp, Instagram Stories gibi uygulamalar markaların, hedef kitleyi sıkmadan, dikkatini dağıtmadan istediğini anlatabileceği bir alan olmaya devam edecek.